Categories: Klubbnyheter
      Date: 2015-09-15 00:13
     Title: MX-5 Cup 2015 avgjordes traditionsenligt under Falkenberg Classic

Som så många gånger förr kördes finalen för MX-5 Cup i Falkenberg under stortävlingen Falkenberg Classic. 26 bilar i MX-5 Cup kom till start till tävlingen som totalt hade 270 startande förare!

I MX-5 Cup har Erik Blixt och Christer Gellerstedt bjudit på härliga fighter och tillsammans lagt beslag på samtliga förstaplatser under året. Inför finalhelgen ledde Blixt, men det var långt ifrån klart vem som skulle ta hem mästerskapet. Gellerstedt tog pole position inför race 1 och även ledningen. Men på fjärde varvet var Gellerstedt av banan då Ola Flodin tyvärr få problem med sin bil och läckt olja på banan. Blixt övertog ledningen medans Gellerstedt när han kom tillbaka på banan halkat ner flera platser. I mål stod Blixt som segrar medans Gellerstedt lyckades arbeta sig upp till andraplatsen. Thomas Thorén knep tredjeplatsen genom en omkörning på sista varvet. Med den omvända startordningen blev det Ulf Andersson som startade i pole i race 2. Blixt och Gellerstedt, som startade från ruta 6 och 5, tog snabbt kommandot i racet och Gellerstedt gick i mål som segrare i årets sista race tätt följd av Blixt. Om tredjeplatsen var det en intensiv kamp hela racet och Andersson lyckades hålla samtliga bakom sig och knep därmed den sista pallplatsen.

I sammanräkningen blev Blixt därmed mästare i den modifierade klassen i MX-5 Cup efter 4 segrar och 2 andraplatser. Erik Blixt blev även mästare i Roadsport C. Gellerstedt slutade tvåa och Niklas Kristiansson tog bronsplatsen i totalcupen i Modifierad-klassen

I standardklassen var det fight precis som tidigare race en väldigt underhållande fight mellan Christoffer Waern och Jimmy Visshed med mycket körning ”side by side”. Waern drog det längsta strået då han vann båda racen med knapp marginal före Visshed. Andreas Eckemark som prenumererat på de flesta tredjeplatserna tidigare bröt i race 1 efter en sammanstötning i chikanen. Istället blev det premiär på pallen för Nils-Erik Persson som tog tredjeplatsen i båda racen.

Waern blev därmed rättvist och överlägset totalsegrare i standardklassen efter 5 segrar och en tredjeplats. Visshed tog en lika rättvis silverplats i sammanräkningen medan Eckemark, trots att han inte kom till start i race 2 i finalen, tog tredjeplatsen.

Under årets MX-5 Cup deltävlingar har vi haft rekorddeltagande med 19 miator på premiärhelgen på Kinnekulle, hela 28 stycken på Knutstorp och på final på Falkenberg mönstrade 26 miator upp. Sammanlagt var det 31 förare som under året deltog i MX-5 Cup racen vilket är rekord och gör detta till en av Sveriges absolut största racingklasser! Förarna är glada amatörer som bjuder på publikfriande race och vi behöver väl inte tillägga att det är den största klassen i Sportvagnsmästerskapet? Framgångarna beror till stor del på sammanhållningen i depån samt att det är en billig klass med mycket körglädje.

bildtext1: Topp 3 i MX-5 Cup modifierad klassen 2015
bildtext2: Topp 3 i MX-5 Cup standard klassen 2015